SPH

IPO

IPO bestaat uit de onderdelen A, B en C, respectievelijk speuren, gehoorzaamheid en verdedigingswerk, en wordt getraind op drie niveaus, I, II en III.
Bij het speuren moet de hond laten zien dat hij een spoor – dat op niveau I de voetstappen van zijn geleider zijn, bij II en III van een vreemde – kan uitwerken. Daarbij moet hij op het spoor achtergelaten voorwerpen met de geur van de spoorlegger aanwijzen of apporteren, en een verleidingsspoor negeren.
Het appèlgedeelte bevat algemene gehoorzaamheidsoefeningen, waaronder los volgen in verschillende tempo’s, staan, zitten en afgaan, al dan niet met komen op bevel, vooruit sturen en apporteren, met terugkomen ook over hindernissen (haag en klimschutting).
Het verdedigingswerk omvat het opsporen (revieren), aanblaffen en stellen van de ‘boef’ oftewel de pakwerker, het begeleiden van lopend verplaatsen van de pakwerker, met ingrijpen als die probeert te ontsnappen. Daarbij wordt ook de moed van de hond op de proef gesteld, als de pakwerker naar hem dreigt en schreeuwt.De drie onderdelen komen bij alle drie examens voor, in opklimmende mate van moeilijkheid.

Speurhond (SpH)

De discipline Speurhond (SpH) gaat verder dan het speuren in de IPO proef en wordt in twee niveaus geëxamineerd, I en II, bij II zijn de eisen zwaarder dan bij I.                                                                                                                                                 Bij SpH 2 moet de hond een lang, ongeveer drie uur oud spoor uitwerken, met diverse hoeken, meerdere voorwerpen die de hond moet aanwijzen of apporteren, en verleidingssporen die moeten worden genegeerd.