VZH/BZH

hondensport 16052016 018

Verkeers Zekere Hond = V.Z.H.

Het V.Z.H. programma is een officieel examen en wordt gekeurd door erkende keurmeesters die hiervoor zijn opgeleid. Het V.Z.H. is (naast de R.S.T., M.A.G. en het G.G. programma) een van de gedragstesten die nodig zijn voor de foktoelating van de NRC. Om bij de rwg Oss voor het V.Z.H. te kunnen trainen moeten de E.G. en V.E.G. cursussen met goed gevolg zijn afgesloten.

Voor deelname aan het examen is een rashondenlogboek verplicht: vraag dit tijdig aan bij de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland. Ook is lidmaatschap van een (ras)vereniging verplicht.

Het V.Z.H. programma bestaat uit twee onderdelen:

Deel A: de gehoorzaamheidsoefeningen, die bestaan uit onder andere de volgende oefeningen: aangelijnd volgen en los volgen, in gewone pas, looppas en snelle pas, door de groep volgen, de zit-oefening, de af-oefening met voorroepen en het aan de voet roepen, en het onaangelijnd afliggen met afleiding.

Deze oefeningen vormen ook de basis voor het I.P.O programma, wat hierna gevolgd kan worden. Bij het I.P.O worden deze gehoorzaamheidsoefeningen nog verder aangevuld met onder andere de apporteeroefeningen en het vooruit sturen.

Als de deelnemer slaagt voor deel A, mag worden deelgenomen aan deel 2:

Deel B: de gedragstest: hierbij moet de hond sociaal gedrag laten zien: in een groep mensen, bij andere honden, tegenover fietsers en voetgangers en als ze enige tijd alleen worden gelaten zonder geleider.

Het examen wordt beoordeeld met de kwalificatie: (niet) geslaagd.